Dyrenett.no
Dyrebutikker Akvarie Nettbutikker Akvarie Produkter Akvarie Oppdrettere Akvarie
Fisk-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fisk Artikler

Kampfisken

Kampfisker er fascinerende akvariefisker, ikke minst på grunn av det spesielle og vakre utseende. Bare navnet gjør dem magiske, og ikke uten grunn.


Forfatter: Roar Johannessen Nettsted: Nettsted om betta splendens

Kampfisker er fascinerende akvariefisker. I denne artikkelen får du vite litt mer om denne akvariefisken. Noe er rene fakta, men jeg deler også mine erfaringer med deg.

Hvor har den fått navnet fra?
Navnet har den fått fordi hannene utkjemper en kamp på liv og død seg imellom. Av den grunn går det ikke an å ha to kampfisker i ett akvarium. Det sies også at disse kampene var gjenstand for gambling.

Litt historie
Fascinasjonen av kampfisk er ikke noe nytt fenomen, det startet for ca. 150 år siden i Siam. Siameserne oppdaget kampfiskenes kampinstinkter og startet å spille hasard med dem. Reglene var enkle, den gjenlevende kampfisken var vinneren. Det gikk så langt at man satset gård og grunn, ja til og med familien, i veddemålene. Disse kampene var svært populære, og kongen av Siam fant ut at her var det penger å hente. For å eie kampfisk måtte man ha lisens, og han innførte skatt på dem.

Disse kampfiskene lignet ikke særlig mye på de vi kjenner i dag. De var fargeløse, kjedelige og man fant dem "sosende" rundt i dammer, grøfter, møkkete bekker og på rismarkene i Thailand og Malaysia. De hadde en møkkete farge - grønn/brune. De hadde nesten ikke finner, akkurat nok til å kunne bevege seg rundt. Men kampfiskgalskapen satt dypt i Siameserne og den ble dyrket med religiøs hengivelse. Folk ble nærmest slaver av denne lille finneløse skapningen og de gjorde det til en livsoppgave å forandre den "stygge andungen" til en vakker "svane".

I 1840 ga kongen av Siam bort noen av sine flotteste kampfisker til Dr. Theodor Cantor. Ni år etter ga han ut en avhandling om kampfiskene og ga dem navnet Macropodus Pugnax. I 1909 fikk vår befinnede venn nytt navn. Mr. Tate Regan fant ut at en art allerede hadde navnet Macropodus Pugnax, kampfisken måtte derfor få et nytt navn - han kalte dem Betta Splendens.

Hvorfor akkurat dette navnet? Det sies at det fantes en krigersk stamme som ble kalt Bettah og av splendens kan man utlede "splendid" (vakker) - altså Vakker Kriger. Spør du meg, er navnet både passende og samtidig praktfullt.

I 1896 kom de første kampfiskene til Tyskland. Invasjonen var i gang. De spredte seg raskt blant akvarister i hele den vestlige verden. Fascinasjonen var ikke mindre her, enn den var i kampfiskens hjemland.

På 20-tallet fikk vi de første kampfiskene med kraftige farger og lange finner. Oppdrettere fikk stadig fram nye farger og fargekombinasjoner - og "den stygge andungen" var blitt til en "svane".

Da jeg startet som akvarist og fikk se en kampfisk hos en kamerat, var valget enkelt - jeg MÅTTE ha en jeg også. Det magiske utseende og dens mytiske bakgrunn gjorde den uimotståelig. Når jeg sitter og ser på akvariene mine faller blikket automatisk på kampfiskene, der de "svimer" rundt og driver med sitt. De andre fiskene blir fyllekalk, selv om flere av dem er vel så vakre. De mangler den mytiske auraen til kampfisken - En Vakker Kriger.

Fakta
Kampfisken er en svært populær akvariefisk. Den er enkel å holde og er en ferdlig fisk, på tross av navnet. Det er kun ved synet av en annen hannfisk den går til angrep. Den kan bare holdes ammen med andre fredlige arter. Imidlertid går det fint å ha hunnfisk sammen med en hannfisk. Imidlertid bør det være gjemmesteder der hunnfisken kan få litt fred fra hannens stadige elskovstrang.

Kampfiskene er ikke spesielt krevende hva plass angår. De kan holdes i live i meget små glass - 10x10 cm. Det har vært populært å gi ansatte en kampfisk i et slikt glass - som et symbol. Dette er etter min mening dyreplageri og motbydelig. De fortjener hyggelige omgivelser og plass som de trives i.

Familie: Belontidae
Latinsk navn: Betta splendens
Vanlig navn: Siamesisk kampfisk
Opprinnelse: Kambodsja, Thailand
Størrelse: 7-9 cm
Foring: Levendefor av alle slag, flakfor og frysetørket for.
Temperatur: 24-29°C
pH: 6,0-8,0
dGH: Opp til 25°
Merknader: Hannen er betydelig mer fargerik og vakker enn hunnen. Kampfisken er varmekrevende og trives best i stabil varme. Akvariet må ha lokk, slik at luften over er varm. I akvariet må det være områder med liten vanngjennomstrømning.

Kampfisken er en labyrintfisk. Det vil si at den i tillegg til gjeller også har et ekstra pusteorgan - et labyrintorgan. Med dette organet kan kampfisken "puste". Den snapper luft i overflaten og oksygenet i luften opptas i labyrintorganet. Kampfisken har i sin opprinnelse hatt god bruk for dette organet, siden den levde i svært møkkete og oksygenfattig vann. Det er meget viktig at man har lokk på akvariet, slik at luften den snapper er varm og fuktig. Hvis ikke kan kampfisken bli forkjølet og dø.

Når det gjelder oppdrett av kampfisk er det egne sider for dette, men kort fortalt går det for seg på følgende måte: Hannen bygger et skumrede. Vannstanden må ikke være over 15 cm. Filtrering og gjennomstrømning må slås av fordi det ødelegger skumredet. Yngelen klekkes etter 24 timer og fores i begynnelsen med infusorier og pulverisert flakfor.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fisk.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fisk. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om fisk.
De siste annonsene:
Akvarium med fisk selges

Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter