Nybegynnerens sjekklister - tekniske hjelpemidlerErfarne akvarister vet ofte hva som behøves for å få et akvarium til å fungere. Ikke minst har de gjerne gjort tilstrekkelig av egen prøving og feiling til at de har funnet ut hva som fungerer for dem. Nye akvarister, på sin side, føler gjerne et større behov for å få råd om hvordan ting bør gjøres; hvilke hjelpemidler som finnes og hva slags vedlikeholds-rutiner som fungerer best. Prøving og feiling kan være slitsomt - og det er ikke spesielt dyrevennlig.
Forfatter: Svein A. Fosså Nettsted: Aquarium World Sjekklister
For å gjøre det lettere å starte opp et nytt akvarium har vi laget to sjekklister over hhv. anbefalte tekniske hjelpemidler og vedlikeholdsrutiner. Merk at det er våre anbefalte råd; du vil sikkert før eller senere treffe på akvarister som sier at "det og det er ikke nødvendig", og "slik og slik bør du heller gjøre det". Det står deg selvsagt fritt å prøve ut alle velmente råd du får - noen vil kanskje til og med fungere bedre for deg enn de vi gir her.
Vårt erfaringsgrunnlag
Våre anbefalinger er truffet ut i fra summen av våre egne erfaringer og erfaringene til hundrevis av nybegynnere så vel som erfarne akvarister; fra litteratur, personlige samtaler og mange års erfaring som rådgiver. Det er vår oppriktige mening at de råd vi gir er korrekte, og at de representerer hva som fungerer best for gjennomsnittet av akvarister. Det betyr slett ikke at det er den eneste måten å gjøre det på.
Sjekkliste - tekniske hjelpemidler
Dersom du følger nedenstående punkter ved innkjøp av ditt ferskvannsakvarium med utstyr, er du langt på vei til å få et vellykket og vakkert akvarium hvor både planter og fisker trives.
Velg riktig akvarium
Skal akvariet for deg være mest dekorasjon eller noe som barna skal stelle, eller er du ute etter en virkelig hobby som du har tenkt å bruke tid på? Dersom du har til hensikt å fordype deg i hobbyen kan du velge nesten et hvilket som helst akvarium - helt etter egne ønsker og størrelsen på lommeboken. I motsatt
fall bør ditt første akvarium være i størrelsesområdet 100 til 300 liter. Et mindre akvarium har for mange begrensninger og blir for ustabilt for den uerfarne akvaristen. Et større akvarium kan by på for mye arbeid i forbindelse med rengjøring, vannskifter og justering av vannkvalitet. Om akvariet har rammer eller ikke, om det er innebygget i et dekorativt kabinett eller om det må plasseres oppå et bord eller skap, er et
estetisk spørsmål som har liten betydning for driften (men se neste punkt, om belysning).
Riktig belysning
Alt for mange av de standardakvariene som selges i dag har for dårlig belysning. For fiskene har dette ikke noen vesentlig betydning, men de fleste akvarister vil også ha vakre, trivelige planter. Lyspærer (glødelamper) gir nesten aldri tilstrekkelig lys, så styr unna mignonpære-armaturer. Et lysrør alene vil også gi alt for lite lys for nesten alle planter, mens to lysrør i akvariets fulle lengde begynner å bli noenlunde akseptabelt. Dersom du virkelig skal få god plantevekst trengs det imidlertid mer lys; 3-5 lysrør i akvariets fulle lengde, eller spesialarmaturer med kvikksølvdamplamper eller metallhalogen. Sistnevnte kan være et absolutt krav på svært høye akvarier (50-60 cm eller mer).
Tilstrekkelig filter
Alt for mange akvarister sparer penger på filterkjøpet. Akvariehandlere frister med billige komplett-pakker med minimale innvendige filtre som kun renser vannet gjennom små svamp-patroner. Desto mindre erfaring akvaristen har, desto mer sannsynlig er det at akvariet vil bli satt på harde prøver med overbelastning av
organiske forurensinger. Dersom filteret er for lite eller for dårlig til å takle dette, blir resultatet nesten alltid uklart, grumset vann og syke, ofte også døde, fisker. Helgarder heller fra starten og kjøp et skikkelig utvendig filter som kan settes opp med filtermedier tilpasset ditt behov! Normalt er det biologiske filtermedier som de
fleste nybegynnere har mest behov for.
Termostatstyrt varmekolbe og termometer
Alle våre vanlige akvariefisk er tropiske, og behøver temperaturer i området 22-28 grader Celsius. For å oppnå riktig temperatur, og holde den stabil (!), er det viktig å investere i en varmekolbe med en god, nøyaktig termostat. Wattstyrken på kolben bergenes utfra minimumstemperaturen i rommet hvor akvariet skal stå og størrelsen på akvariet. Be din akvarieforhandler om hjelp til å beregne ditt behov. Et termometer er viktig for å holde øye med at termostaten fungerer riktig.
Dekorasjonsmateriale
Alle akvarier trenger en form for bunnlag. Vanligvis anvender man grus med kornstørrelse ca 2-4 mm. Den kan du finne selv i naturen, men for å være sikker på å unngå problemer lønner det seg å kjøpe den i akvariebutikken. Velg helst en mørk fargenyanse. Beregn gjennomsnitts bunnlagstykkelse på 6-8 cm eller mer for å gi plantene gode vekstvilkår. Andre dekorasjoner kan f.eks. utgjøres av trerøtter og steiner. Også disse vil det lønne seg å kjøpe i akvariebutikken for å unngå problemer med forgiftninger etc.
Små-rekvisita
Du kommer snart til å trenge følgende rekvisita, som du like gjerne kan kjøpe med det samme:
- hevertslange med slamklokke; for skifte av vann og slamsuging
- algeskrape; de såkalte "algemagnetene" er populære
- plastbøtte; egen "akvariebøtte" som aldri brukes til vaskemidler!
Forbruks-varer
Du vil også trenge endel forbruksvarer. Det nøyaktige behovet bestemmes bl.a. av vannkvaliteten på ditt hjemsted, og av hvilke fisker du skal holde, men regn med at du behøver det følgende:
- vannforbedringsmiddel; nøytraliserer klor og metallforbindelser
- akvariesalt som hever totalhardheten (GH)
- plantegjødning (OBS! Spesialgjødning for akvariebruk!)
- fiskefôr (type og sortiment avhengig av hva slags fisk du vil ha)
Akvariebok
Denne burde du egentlig ha kjøpt aller først, selv om vi fører den opp til slutt. Du kan finne mye akvarieinformasjon på internett (f.eks. på 'Aquarium World'), men ingenting slår en god bok i å gi samlet informasjon på en oversiktlig måte. Akvarister MÅ lese!
Copyright © 1999-2000, Aquarium World |