Oppdrett på Pterophyllum ScalareOppdrett på Pterophyllum scalare er en det allerede skrevet mye bra om, men vil likevel skrive om en metode som virker for meg. For kort tid siden var Pterophyllum scalare for meg en heller uoppnåelig fisk å få oppdrettet, for så å oppdage at den faktisk er like enkel som både pallettciklider og zebraciklider. Det skrives mye i akvarielitteraturen om vannkvalitet, fór, temperatur ol. som sikkert i og for seg er fint, men det har ikke vært utslagsgivende for meg.
Forfatter: Roy salvesen OPPDRETT PÅ PTEROPHYLLUM SCALARE
Oppdrett på Pterophyllum scalare er en det allerede skrevet mye bra om, men vil likevel skrive om en metode som virker for meg. For kort tid siden var Pterophyllum scalare for meg en heller uoppnåelig fisk å få oppdrettet, for så å oppdage at den faktisk er like enkel som både pallettciklider og zebraciklider. Det skrives mye i akvarielitteraturen om vannkvalitet, fór, temperatur ol. som sikkert i og for seg er fint, men det har ikke vært utslagsgivende for meg.
Det beste rådet jeg kan gi til deg som skal oppdrette scalarer, må være at en ikke må være så opptatt av alle vannverdier og riktige fòrtyper, selv om dette selvfølgelig er bra for fisken, men heller passe på at scalaren virker å trives i karet.
Begynn med å skaffe deg noen ungdyr fra 2 forskjellige oppdrettere eller zooforretning. En 8-10 stk vil være passe. La disse får GODT om plass å svømme på, og gjør regelmessige og hyppige vannskifte.
Du vil nå etter ca 8-9 mnd. (gjerne før det) ha fått fullvoksne dyr. Og her kommer selve essensen i scalareoppdrett: PARDANNELSE. Hvor mye du enn vil påvirke dette så må nok dette gå naturens gang. Du kan muligens oppleve at du får 2 stk hunner som "leker" men med 8-10 stk så er sjansen ganske stor for at du vil få minst 1-2 par.
Har du først fått et par som legger egg, så er den vanskeligste delen av scalareoppdrett over. Du vil nå ha et par som legger egg ca hver 12-14 dag. Selv velger jeg å klekke eggene kunstig, det er derfor viktig at scalaren har et flyttbart objekt å legge eggene sine på. Bruk en skiferstein, et 1" plastrør el., bare det når helt opp til vannflaten (scalaren legger gjerne eggene i den øverste delen av karet). Fjern så objektet som eggene er lagt på ca 1 time etter at eggleggingen er ferdig, og plasser disse i et lite akvarie (ca 10 l),eller en gullfiskbolle, som inneholder vann fra karet eggene ble lagt i.
Legg i en varmekolbe og en luftestein slik at luftboblene forsiktig strømmer forbi eggene (objektet legges med eggene nedover). Tilsett Metylen-Blått (fåes på apoteket) evt. noe annet soppdrepende middel som farger vannet mørkt. Sett en lampe over karet el. bollen slik at det står lys på 24 timer i døgnet. Yngelen vil være frittsvømmende i løpet av ca 7 dager, litt avhengig av temperaturen.
Sug nå opp yngelen med en hevert (4 mm luftslange) ned i en firkantet flat plastboks (gjerne "Tupperware" lignende) på ca 4l. Ta en tilsvarende boks og fyll denne halvt opp med friskt vann, og plaser begge boksene flytende i et oppvarmet akvarie (Gjerne selskapsakvariet ditt). Nå kan du begynne å fóre med nyklekket Artemia flere ganger om dagen, og når kvelden kommer, så bruker du heverten til å suge opp yngelen fra den ene boksen og over i den andre. Vask denne og fyll den opp med friskt vann.
Dette gjør du hver kveld i ca 3 uker, og slik får du fjernet fórrester som ligger i boksen (hindrer Nitrit), noe som resulterer MEGET høy overlevelsesprosent (ca 80-90%). Når det gjelder temperatur, PH, GH ol. i mine oppdrettskar så kan det nevnes at de er ca: 27 grader, PH=7-7,5 og GH=3-6 .
Lykke til! |