Dyrenett.no
Dyrebutikker Akvarie Nettbutikker Akvarie Produkter Akvarie Oppdrettere Akvarie
Fisk-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fisk Artikler

Råd og veiledning om akvarieplanter

Vannplanter har en vesentlig betydning for et selskapsakvarium, samt at et velbeplantet akvarium er en virkelig pryd for ethvert rom. Plantene har dessuten en rekke naturlige funksjoner for akvariet, i det de under optimale lysforhold gir rikelig tilskudd av oksygen til fiskene. I et riktig belyst akvarium kan du tydelig se oppstigende luftperler fra plantenes blader.


Forfatter: Norges Zoohandleres Bransjeforening Nettsted: NZB

Råd og veiledning om VANNPLANTER

Vannplanter har en vesentlig betydning for et selskapsakvarium, samt at et velbeplantet akvarium er en virkelig pryd for ethvert rom. Plantene har dessuten en rekke naturlige funksjoner for akvariet, i det de under optimale lysforhold gir rikelig tilskudd av oksygen til fiskene. I et riktig belyst akvarium kan du ydelig se oppstigende luftperler fra plantenes blader. I "vannplantehagen" finner fiskene dessuten gode og naturlige skyggefulle steder de kan gjemme seg. I tett beplantede områder kan fiskene finne skjulesteder hvis de blir jaget av fiender eller av en partner. I planteveksten utvikler og oppholder deg seg hele tiden små levende vesener (infusorier) som tjener til en del av fiskeyngelens fôr.

Lysforhold
De fleste av våre akvarieplanter kommer fra tropiske og subtropiske områder og har derfor bruk for mye lys. Du skal unngå at solen og sterkt dagslys skinner direkte på akvariet, fordi det er kun de grønne og gule lysstrålene som kan passere glass. Disse strålene har ikke plantene særlig bruk for, men det har algene, samt at du også kan få helt ukontrollerte temperaturforhold. Ved kunstige lysforhold er det lettere til å få plantene til å gro optimalt. Spesielle lysrør og kvikksølvlamper som dekker de riktige områdene av lysspekteret skal benyttes. La oss i dyrebutikken veilede deg om den riktige belysningen. Ikke spar på den daglige belysningstid som bør ligge mellom 8 og 14 timer.

Temperaturforhold
Akvarieplanter er fra naturens side vant til en stabil temperatur natt og dag. Derfor må akvariet være forsynt med en termostatstyrt varmekolbe. Da unngår du temperatursvingninger, og kan holde temperaturen på 24-26°C.

Vannet
Vannet de fleste steder i Norge er passende for de fleste tropiske vannplanter. Vårt vann er normalt svakt surt og relativt til meget bløtt. I forbindelse med stell av akvariet bør du skifte ut ca. ¼ av vannet per mnd. Dette for at det ikke skal hope seg opp for mye uønskede avfallstoffer i vannet.

Bunnlaget
Bunnlaget tjener først og fremst til plantenes rotfeste og utvikling av et frodig rotnett. Som bunnlag er kornstørrelse på mellom 3 og 5 mm ideelt fordi vannet lettere passerer gjennom og oppfyller sin oppgave som transportør av næringsstoffer og oksygenet til plantenes røtter. Vi frarår å bruke sand som er finkornet, da dette blir for kompakt. De fleste akvarieplanter trenger næringsstoffer, spesielt i nyanlagte akvarier. Dette får du råd om når du kjøper plantene. Overskytende fôrrester, ekskrementer og døde plantedeler som plantene ikke har greid å nyttiggjøre seg, går fort i forråtnelse og man får en opphoping av avfalsstoffer.

Beplantningen
Spørsmålet er nesten alltid: "Hvor mange planter skal jeg ha i akvariet mitt?". Som en gylden regel bruker man i et selskapsakvarium en plantetetthet slik at 2/3 av akvariet blir beplantet. Hvorfor så mange? Jo, for som sagt tidligere i denne artikkelen, avtar plantene avfallstoffene og omdanner kvelstoff til oksygen gjennom foto-syntese. Når du beplanter akvariet ditt vil det se penest ut hvis plantene blir stående i grupper. Kun enkelte solitærplanter, (enkeltstående, dekorative planter), skal stå alene. Ved hjelp av dekorative steiner og trerøtter og de enkleste plantene lager du din egen undervannshage. Som regel planter du de største ut på siden og i bakgrunnen. Planter som forblir lave i utvokst tilstand plantes i forgrunnen. Ved hjelp av lysegrønne, røde og mørkegrønne planter kan du lage en større variasjon i vannhagens fargespill.

Før du setter plantene i akvariet tar du dem ut av plastpottene og fjerner all steinulla mellom røttene. Eventuelle råtne røtter skal også fjernes. Legg roten mellom pekefinger og langfinger og klem forsiktig til med tommelen for å holde planten fast. Du lager et hull i grusen når du dytter roten ned i grusen, tar opp hånden og planten blir sittende. En riktig plantedybde er ca. 2-5 cm. Hvis bladene på en plante råtner, fjern de stygge bladene, men la roten stå, da det svært ofte kommer nye blader ut fra plantekjernen. Et nyplantet akvarie bør være uten fisk en uke, slik at plantene får en sjanse til å feste røttene.

Gjødning og alger
I et akvarium med normal fiskebestand vil plantene få en vesentlig del av sine næringsstoffer (kulldioksyd og fosfat) fra disse. Vi anbefaler at det ved ethvert vannskifte blir tilsatt jern og sporeelementer som sammen med de allerede tilstedeværende næringsstoffer gir plantene gode vekstbetingelser. I et velbeplantet akvarium skal du være forsiktig med for mye lufttilskudd da du lufter ut for mye a vannets kulldioksyd (CO2) som er plantenes viktigste vekstnæring. Bruk heller et motorfilter enn et luftdrevet filter. Vil du gjøre noe ekstra for å få god plantevekst finnes det i handelen et spesiellt CO2-anlegg som bare avgir den mengde CO2 som plantene har bruk for. Har du ikke passet på ditt akvarium skikkelig vil dette fremme algeveksten i akvariet. Ved enkelte algeangrep kan det være tilstrekkelig med noen alge-etende fisk for å fjerne algene. I vanskelige tilfeller finnes det i handelen algedrepende midler.

Pleie
Erfaringsmessig viser et seg at det tar 6-8 uker før et akvarium er i tilnærmet biologisk balanse. Såpass tid tar det før det er tilstrekkelig stor nok bakterieflora i vannet. Samtidig med rengjøring og vannskifte er det nødvendig å fjerne visne blader og blader belagt med alger. Likeså er det til tider nødvendig å tynne ut plantene, samt å avkorte for lange skudd. Plantestengler må ikke knipes over, men klippes eller skjæres.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fisk.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fisk. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om fisk.
De siste annonsene:
Akvarium med fisk selges

Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter