Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Hvordan du selv kan avle opp Zophobas larver

Zophobas morio blir også kalt for kjempemelormer.


Forfatter: Trond Meyer

Zophobas er bille som er omtrent 3 cm lang. Avkommet fra denne billen blir til larver som blir ca. 5-6 cm lange når de er ferdig utvokste, disse larvene brukes som animalsk føde til innsektspisende terrariedyr. Zophobas inneholder mye fett ca. 97% så man skal ikke bruke denne larven som basis for, men kun som et supplement til det andre foret. Larvene kan holdes på larve stadiet i opptill 3-5 mnd og noen ganger lengre også.


Temperaturer: Larvene holdes best i rom-temperatur, de må aldri utsettes for alt for høy varme eller for kulde, da vil de dø. Men selve eggene klekkes best i litt høyere temperatur enn rom-temperatur, rundt ca. 27-30°.


Fuktighet i boksen er viktig, det får man ved å spraye bunn subtratet med vann i form av en blomster sprøyte eller lignende. Det bør sprayes med vann omtrent annenhver dag.


Hvordan får man larven til å forvandle seg til en bille? Zophobas larver er å få kjøpt i de fleste dyrebutikker i dag. Når du får de voksne larvene hjem, så legger du dem en og en i hver sin lille boks, f.eks. slike små plastikk bokser som man oppbevarer filmruller i, tomme medisin bokser, eller bokser som man får pizza saus i eller lignende, som du lager små luftehull i. Disse skal være halvfulle med tørr torvblanding i eller noe lignende. For det er når larven blir alene og at den ikke har noe tilgang på mat og at den har det mørkt og tørt, som den vil sette i gang med forvandlingen fra larve til bille. Hvis den har stor plass og kryper sammen med mange flere larver vil den ikke forvandle seg til en bille. Etter omtrent 2-3 uker blir de til nymfer og etter ca. 2-4 uker blir de til biller.


Hvordan billene legger egg? Når larvene er blitt til ferdige utviklede biller, så legger man disse over i en større boks, f.eks. en pet-boks, is boks, terrarium, tomt akvarium eller lignende med fuktig torvblanding, eller et annet bunnsubtrat som ikke mugner hvis det blir fuktig. La dem stå i rom temperatur, eller om du får til en 27-30° i boksen så vil det fungere bedre. Da er de straks i gang med å legge egg og produsere nye larver. Billene vil automatisk begynne å parre seg med hverandre og legge egg på løpende bånd. Så etter hvert som larvene vokser opp så legger du dem over i en annen boks, slik at du har larver og biller hver for seg. Så er det bare å gjenta prosedyren, da vil du ha nok tilgang på fordyr etter hvert. Billene kan leve og legge egg i opptill 1år og 1bille kan legge opptill 1.500 egg pr.år.


Husk på at billene både kan klatre og fly, så det er viktig å ha lokk på boksen som de oppbevares i og husk at du må ikke glemme luftehull, det er viktig med bra ventilasjon og de må ha luft, fuktighet og mat for at de skal overleve.

Hva gir man billene og larvene å spise? Det spiller ikke så stor rolle hva man gir til disse glupske små dyrene, bare det ikke mugner (unnvik f.eks. brød og havregryn) de spiser stort sett alt som matrester, frukt, grønnsaker, potet biter, eple biter og lignende. Strø gjerne på med litt kalk og vitaminer på maten du gir til dem, da får du et fullgodt for til dyrene dine. Glemmer du og mate Zophobas’ene så hender det at de til og med spiser bunn subtratet.


Lykke til!

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 0 annonser om andre.
De siste annonsene:

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter