Tarantellens adferdTaranteller har, som alle andre dyr, karakteristiske atferdsmønstre som kan kommunisere med oss hvis vi vet hva de betyr. På grunn av tarantellers primitive natur er de nærmest programmert til å oppføre seg på bestemte måter i bestemte situasjoner. Å tolke tarantellens signaler er essensielt for å kunne gi den et best mulig behagelig liv. Så studer tarantellen din og legg merke til noen småting.
Forfatter: Terry ADFERD
TARANTELLSPRÅKET
Taranteller har, som alle andre dyr, karakteristiske atferdsmønstre som kan kommunisere med oss hvis vi vet hva de betyr. På grunn av tarantellers primitive natur er de nærmest programmert til å oppføre seg på bestemte måter i bestemte situasjoner. Å tolke tarantellens signaler er essensielt for å kunne gi den et best mulig behagelig liv. Så studer tarantellen din og legg merke til noen småting. Hvis tarantellen...
Klatrer mye i buret
Høy klatrefaktor er et signal om at bunnmaterialet i buret ikke er riktig for denne tarantellen. Den synes det er ubehagelig å gå på, og søker derfor bort fra bunnflaten ved å klatre i vegger og tak.
Vandrer hvileløst rundt i buret
Rastløshet som dette kan være et tegn på at akkurat dette dyret ikke trives i miljøet sitt og ikke klarer på tilpasse seg fangenskapet. Dette kan skje hvilken som helst tarantell, uavhengig av art og opprinnelse. Det er normalt at de fleste taranteller er litt urolige i tiden rett etter at de har skiftet bur eller bunnmateriale, så det trenger ikke være krise, men det skal ikke skje for ofte. Regelen sier at en fornøyd tarantell sitter i ro.
Dekker underlaget med silkespinn
Dette er tarantellens måte å kartlegge et område på. Siden den ikke ser særlig godt, legger den fra seg silketråder for å vite hvor den har vært og for å kunne finne veien tilbake.
Spinner inn byttedyr den dreper
Ofte kan man oppleve at tarantellen ikke spiser byttet direkte, men tar seg bryet med å spinne det inn i silke først. Hvis dette skjer, er tarantellen ikke særlig sulten, og trenger ikke mat igjen på i hvert fall et par dager. Iblant legger den til og med byttet til side for å spare det til senere. Da er det best å fjerne det for å forhindre forråtnelse og samling av midd og det som verre er.
Ikke vil spise
Tap av appetitt kan skyldes mange ting. For eksempel kan stress få tarantellen til å miste matlysten. Stress oppstår hvis den blir ofte håndtert eller hvis det hele tiden er byttedyr i buret som kravler overalt.
Fasten kan også skyldes at et hamskifte er på vei, men ofte er det rett og slett bare sånn at den bare har fått nok for en stund. Taranteller kan nemlig finne på å gå flere måneder uten mat uten noen spesiell grunn.
REAKSJONER
En tarantell har ingen ekte intelligens, og derfor er det begrenset hva de kan finne på å gjøre. Men samtidig er de uforutsigbare, så det er vanskelig å være sikker på NÅR de kommer til å gjøre noe. Det beste er å være forberedt på alt. Men så mye kan jeg forutsi :
- Hvis du stikker hånden inn til en tarantell må du være forberedt på at den kan komme løpende og kaste seg over deg og ta tak i deg med forbeina. Selv om det virker skummelt, er det bare en måte å identifisere deg på. Tarantellen kjenner på deg, smaker på deg, og vil så mest sannsynlig bare trekke seg pent og rolig tilbake hvis den er fredelig av natur.
- Taranteller skvetter til hvis de for eksempel blir pustet på eller hvis de opplever en brå bevegelse. Det er viktig å huske på at selv om de sitter helt stille og fredelig, så kan de plutselig sprette til og pile lynkjapt avgårde hvis de blir skremt.
- En redd tarantell har en tendens til å trekke oppover i høyden. Dette kan utnyttes ved å plassere en boks på oversiden av den hvis den må fanges.
TEMPERAMENT
Av verdens 800 forskjellige tarantell arter har alle og enhver et unikt temperament. Dessuten kan det også variere litt fra individ til individ. Men uansett rase og lynne vil alle taranteller angripe hvis de blir tilstrekkelig provosert. Så ikke tøy grensene...!
De fleste taranteller gir en advarsel før de hogger tennene i deg for alvor. De såkalte "New World"-artene, -en ganske stor andel av familiene, sier ifra ved å kaste av seg en sky med hår fra bakkroppen hvis de føler seg utrygge. Disse hårene setter seg i huden og fremkaller intens kløe. Hvis de blir inhalert kan de skape alvorlige irritasjoner i luftveiene, og de må for all del ikke komme i nærheten av øynene, da de kan forårsake blindhet.
Noen taranteller har også en vane med å rett og slett slå til fienden med forbeina før de biter, som et slags skinnangrep for å skremme dem vekk.
Men den ultimate trussel som absolutt ikke kan misforstås er en tarantell stående på bakbeina med sprikende forbein og gift dryppende tenner parat til hugg. Ta hintet! |