Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Informasjon om leopard øglens eggklekking

skall, substral, temperatur, kjønn, hormoner, sterilitet, inkubasjonsperiode


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Litt generell informasjon om eggklekking

Eggklekking
Egg med myke skall slik som leopard geckoens, absorberer som regel væske fra omgivelsene under utvikling og øker derfor drastisk opp i størrelse og vekt. Egg av denne typen er derfor avhengig av et fuktig substral og en relativ høy luftfuktighet, i forhold til egg med typen harde skall som absorberer fuktighet og dermed klarer tørre omgivelser.

Leopard geckoens egg bør plasseres så fort som mulig over i en beholder med klekknings substral og for deretter og settes inn i en eggklekker. Som beholder kan man bruke en uglassert keramikk krukke av passe størrelse eller små frysebokser i plast (ca. 10x10x5 cm). Klekknings substralet kan lages av en blanding torv og sand, vermicilut eller lett og fuktig hvitmose (Sphagum sp). Denne mosen kan du kjøpe i enkelte dyreforrettninger, men til en skyhøy pris.

Samtlige metoder er gjennomførbare og har blitt brukt fremgangsrikt i terrarieavlinger. Om eggene plasseres i vermicilut skal denne bestå av en blanding vermicilut og vann i et mål av 1:1 med beregning på vekt. Eggene skal helst ikke graves lengre ned en halvparten av størrelsen (ca. 1-1.5 cm) ubetinget på hvilket substral du bruker. Om eggene plasseres i en såkalt Scherpnerklekker behøver man ikke og legge noe lokk over eggbeholderen ettersom den relative luftfuktigheten vanligvis holder et nivå mellom 80-100 %. Over beholderen kan du legge et skråtak over eggene, slik at kondensvann fra klekkeren ikke drypper direkte på eggene. Om man derimot har tilgang til et varmeskap kan derimot denne brukes som eggklekker, ved at man bruker et tettsittende lokk og stikker små huller i lokket som danner ventilasjons hull. Ved slike forbehold bør eggene luftes med jevne mellomrom.

Klekknings temperaturen for leopard egg er et kapittel for seg. I midten av 1970-tallet oppdaget E. Wagner ved Seattle Zoo og J. Thorgood og I. W. Whimster ved St. Thomas- sykehuset i London, til en begynnelse uberoende på hverandre at kjønnskvoten for klekte unger syns og ha blitt påvirket av temperaturen de har blitt inkubert i. Ved St. Thomas klekket de eggene i 27°C og fikk nesten bare unger av hunnkjønn, mens i Seattle Zoo eksperimenterte med ulike temperaturer. Det viste seg da at flesteparten av hunner klekkes mellom 27-29°C og hanner ved 32-33°C - et mønster som karakteriserer reptiler med temperaturberoende kjønnsbestemmelser(temprature-dependet sex determination), ved tiden kjent og forekommer hos bl.a. krokodiller.

Hos reptiler bestemmes kjønnet vanligvis under den første tredjedelen av fosterets utvikling ved at temperaturen påvirker de biokjemiske prosesser som utvikler kjønnshormoner. Kjønnshormon påvirker i sin tur hvilket type av kjønnsorgan som utvikles i det voksende fosteret - eggstokker (hunner) eller testikler (hanner). Ved og plassere egg til en leopard gecko i en inkubator som arten klarer (24-35°C) kunne man noenlunde bestemme hvilket kjønn det skulle bli. Resultatet var veldig overraskende.

Lave temperaturer, dvs 26-28°C, produserte utelukkende hunner, mens egg som klekkes i høyere temperaturer dvs, 32-33°C, i nesten 90% av tilfellene utviklede seg til hanner. Overraskende nok fant man ut at også meget høye temperaturer dvs, 34-35°C ble nesten utelukkende hunner. Den maksimale temperaturen for egg viste seg og være 35°C. Klekkningstiden for egg viste seg og ligge på ca. 30-73 dager for temperaturer på 35°C og respektive 26°C. For de høyere temperaturene dvs, 34-35°C, observerte de at utviklingshastigheten minsket. Klekknings prosenten (antall befruktede egg som utviklet til ferdig klekte unger) viste seg derimot ikke og påvirkes negativt ved disse temperaturene. Leopard arten er en takksam art å avle. Bare få egg er vanligvis ubefruktet og blandt de befruktede kan de aller fleste klekkes med stor fremgang.

Tidligere studier har vist seg at leopard gecko hunner som blir klekt frem i høye temperaturer (>32°C) skiller seg hormonelt og oppførsel messig fra hunner som klekkes ved lavere temperaturer. Disse "varme hunner" viser seg og ha en del mannlige hormoner sirkulerende i blodet, som kan merkes på aggressiv oppførsel mot andre øgler, uavhengig av kjønn og oppførte seg mot hanner, som om de selv var hanner. Det ble senere slått fast at slike "hormondopede" varme hunnene i prinsipp var hanner sperret inne i en kvinnes kropp, og som regel sterile.

Det har i midlertidig nylig blitt demonstrert at hunner som klekkes frem ved 32-35°C ikke har noen mindre forplantnings fremgang enn hunner fra "normale" temperaturer, til tross for deres mannlige oppførsel.

Røn som dette kan ha konsekvenser for terrarister som vil kunne avle leopard gekoer i flere generasjoner. I Sverige har det tidligere vært vagt med hanner av denne arten. Dette kan komme av at i Sverige har de fått for seg at reptil egg skal klekkes ved en temperatur på 28-29°C, uten å ta hensyn til artens geografiske avkomst. Det er ikke så rart at det har vært mangel på hanner, da ved denne temperaturen klekkes 100 % som hunner!

De temperatur intervall som tidligere har vært brukt passer utmerket for arter fra tempererte områder, mens reptiler fra varme steppe- og ørkenområde har større fordel av og klekkes ved 28-33°C. For leopard geckoen gjelder det hvis du skal ha hunner og klekke eggene ved 28°C, og hvis du ønsker hanner skal de klekkes ved 32°C. De som foretrekker en 50:50 gjør det lurest og la temperaturen svinge mellom en 30-31°C over døgnet. En stor fordel med dette er at man kan med stor sikkerhet forutsi hvor lang klekkningstid eggene har da de inkuberes med en bestemt temperatur - det kan kanskje være noe som kan si når oppdrettere kan levere sine dyr.

Hos leopard gecko er også inkubasjonperiodens lengde koblet til temperaturen, likeså fargene. Ved høye temperaturer øker mengden melanin som innlagres i huden, som vil gi sterke, mørke tegninger. Vice versa. lave temperaturer gir lyse individer. Ved og dra nytte av dette kan man produsere lyse hanner (som faktisk er sjeldent) gjennom og under de første 14 dagene av inkubasjonen eksponere eggene for temperaturen som gir hanner (31-32°C), og deretter legge dem i svalere temperatur under resten av inkubasjonen (26-27°C). På motsvarende sett kan man lage mørke hunner. Gjennom selektiv avl kan en mengde mer eller mindre fantastiske geckoer skapes ved og kombinere denne form for temperatur trolleri med genetisk betydlig ytre egenskaper.

Forespørselen for såkalte "designer geckoer" er i Sverige fremdeles lite, men på tanke på hvor mange som importerer fra USA, så er det bare en spørsmål om tid når dette kommer får fullt her.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter