Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Leopard geckoens egglegging

oppførsel, egg, pæreform, kull


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Egglegging
Når hunnens egg utvikles og føres ned gjennom egglederne vokser de kraftig i størrelse og blir dermed synlige gjennom denne store denne tynne bukhuden. Her synes også to store hvite flekker på hver sin side av hennes midtlinje. Under de siste dagene før henne skal legge sine egg, dannes skallet rundt eggene og hunnen får en sterkt synlig pæreaktig form over bakkroppen. I samarbeid med disse indikasjonene i nærheten av eggleggingen, får også hunnen store forandringer i sin oppførsel. Fra og være passiv og stille øgle i terrariet med stor matlyst, blir hunn mer aktiv i terrariet og legger til seg en enorm matlyst.

Hun soler seg mer og utnytter under kveldstid hver eneste lille form for varmekilde fra steiner og substral i terrariet. Dette kan du observere ved at hun legger buken mot det fortsatt varme kilden den kan finne. Når eggleggingen nærmer seg begynner hun og grave i substralet etter en plass hun kan legge sine egg, som også oppfyller hennes instinktive krav på skydd, fuktighet og temperatur. De aller siste dagene før egglegging er hun meget sky, og hjemmer seg hurtig ved minste syn på fare.

Selve eggleggingen er fort over og den foregår for det meste etter at mørket har falt. Eggene graves omsorgsfullt ned i fuktig jord eller mose hvis en eske med slikt finnes i terrariet. Straks føre hendelsen - hold utkikk etter når hunnen begynner og grave opp, og vise pæreform. Om det mangler fuktig substral risikerer eggene og tørke ut, eller bli spist opp av andre øgler. Det forekommer også at hunnen legger sine egg i vannskålen, men med litt flaks er ikke eggene helt druknet og er fremdeles fertile.

Om man i sin avlingskoloni har en eller flere hunner som legger sine egg på varme og tørre plasser, finnes det noen andre muligheter man kan bruke. Terrariet kan f.eks. dusjes på kvelden kombinert med at eventuell ventilasjon dekkes til. Dermed får du simulert en høyere luftfuktighet. Leopard geckoen trives derimot ikke bra i fuktig klima, derfor er det best hvis du gjør dette rett før hunnen skal legge sine egg (hvis du greier og forutsi når hunn skal legge dem).

I naturen graver hunnen ned sine egg under større steiner eller steinblokk der mikroklimaet er noe fuktigere enn omgivelsene. Dette kan simuleres på flere måter. Et eksempel er å flytte over hunner som er gravide over til et "eggleggings terrarie". Et slikt terrarie kan ha to inndelinger - en del med tørr sand, og et annet med fuktig substral som består av en blanding torv, mose og sand. Fuktig jord passer også utmerket. Sist nevnte side bør være 6-7 cm dyp da hunnen kan grave ned sine egg. Denne siden dekker du til med en flat sten. Her graver hunnen seg ned under steinflaket for så og legge sine egg. Du kan observere når hunnen har lagt sine egg, ved og se den sterkt fremkallende magerheten, da kan du flytte henne tilbake til sitt opprinnelig terrarie.

Den vanligste måten og simulere en eggleggingsplass er og lage en plastikk boks med lokk (ca. 20x20x10 cm). I lokket lager du et hull der en voksen leopard gecko hunn lett kan ta seg gjennom (ca. 4-5 cm i diameter). Boksen fylles med et lett fuktig material som f.eks. vermicilut, en blanding av sand og torv, hvitmose, sagflis, eller noe lignende. Lokket settes på og boksen graves ned i bakken, slik at lokket ligger på bakkenivå. Deretter kan du også dekke til lokket med en tynn skifer plate, eller med noen tynne flate steiner. Merk: disse stene må være såpass lette at de ikke bøyer lokket og knuser eggene, eller din øgle. Det må heller ikke være vanskelig for hunnen og finne inngangen til boksen (ditt hull).

Boksen bør være i terrariets varme slik at boksen inneholder en temperatur mellom 26-30°C. Om terrariet er varmt og tørt, kommer denne boksen til og være det eneste stedet som tilbyr optimale steder for og legge egg. Dette kommer hunnen til å merke, så det blir derfor meget enkelt og forutsi hvor eggene kommer til og havne - både for deg og for hunnen.

Det første kullet med egg kommer som regel en måned etter sesongens første parring. Deretter oppfølges eggleggingen under sesongen, slik at tre til seks kull produseres - mest vanlig er 5 kull. Kullene produseres vanligvis med et intervall på 14 til 30 dager, med et gjennomsnitt på 27 dager, og består som regel av 2 egg. Antall egg pr. kull kan variere mellom et til tre, men to egg er det mest normale.

Eggene har et mykt og kalkhvitt skal som er seigt og kraftig, ca. 15-25 mm i størrelse. Når eggene er nylagte omringes de av en klebrig væske, som lett kan føre til at eggene sitter fast til hverandre eller i substralet. Vanligvis byr ikke dette på noen problemer og eggene kan plasseres trygt i en eggklekker (incubator). Ved og gjennomlyse egget kan du fort finne ut om det er befruktet eller ikke. I et befruktet egg kan du se den såkalte grodskiven, og embryot utvikles, som en flytende rosa skive. Det er meget viktig og legge eggene med denne skiven i eggets øvre del (slik som de ble lagt). Om eggene blir snudd, er risken for at embryet dør stor. Ubefruktede egg blir savner denne grodskiven og synker som regel sammen fortere enn befruktede egg, og angripes dessuten etter en kort tid i klekkere av mugg.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter