Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Kjønnsmodning og parring for leopard geckoen

avl, fangenskap, forplantning, syklus, sesong, dvale


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Kjønnsmodning
Leopard geckoer som er avlet opp i terrarier blir som regel kjønnsmodne sitt andre leveår, men for noen individer kan det drøye opp til 3 år. Hunner som er avlet opp i fangenskap, legger som regel sine første egg da de er 100-120 mm (snute-anal) og en alder av ca 10 mnd. Dette indikerer at leopard gecko hunnen er kjønnsmoden allerede sin andre sesong, som blir betraktet som tidlig. Det er verre med hannen. Denne kan vi bare ta på en ca tid, men det er alltid lurt og vente med avl til øglen er ca. 2år. Hvis den blir introdusert for parring for tidlig, kan det ende opp med at øglen stopper og vokse.

Forplantingssyklus
Leopard øglen er en øgle som fort tilpasser seg til en sunn terrarieholdning. Resultatet lyder heller lar seg heller ikke vente på - øglen innleder ofte sin forplantning syklus allerede etter det første leveåret og formerer seg forunderlig mye i fangenskap :o).

Noen mener at leopard geckoen forplanter seg nesten under hvordan som helst forhold. Dette er antageligvis sant, med en forutsetning på dens terrarium og kosthold. En ytterligere faktor som kan sees som en viktig ingrediens i artens reproduksjons syklus er årsskiftet. Leopard geckoen bør kjøles ned i en periode på 1-2 mnd, med nedstigning i aktivitet. En slik overvintring eller dvale skaper du ved og slukke alt lyset i terrariet under vinter sesongen og en kraftig nedskjæring på kostholdet. Det er meget viktig at øglen har et bra fett reserve i halen sin før den inngår denne prosessen. Varmen skal skrus ned til vanlig rom temperatur.

En annen metode er og arrangere en "ekte" dvaleperiode der til og med varmen skal minskes til 10-15°C. Under slike forhold plasseres øglen i en spesiell overvintringsboks, med ventilasjons hull og materiale øglen kan legge seg i. En skål med rent og friskt vann skal også være tilgjengelig under denne perioden. Dvaleperioden bør ligge på en 30-50 dager om dyret er i bra form. Observer at det er veldig viktig at dyrene ikke mates på 1-2 uker før dvalen. Hvis det finnes mat igjen i magen, risikerer denne å råtne da forbrenningen slutter og tre i kraft. Dette kan i verste fall lede til at øglen dør under overvintringen.

Hvilket alternativ man enn velger er overvintring en viktig utvikling av modne kjønnsceller. På denne måten kan de etterligne sine normale forholder som arten opplever i naturen.

Under oppforing av leopard geckoer i labratorielignende forhold, bruker man ikke og la øglen overvintre. I stedet blir de holdt under ekstremt konstante miljøbetingelser der de formerer seg i kontinuerlige intervaller. Grunnen til dette er fordi hunner blir holdt separert fra hannene. På grunn av dette kan man opprettholde sin egen "innprogrammerte" årsrytme. Leopard geckoen viser også til interessante tegn til spermlagring, der hunnen kan lagre spermen under kloakken, og senere befrukte sine egg uten at det har vært noen tegn til parring. Hvis parringen har foregått sent på sesongen, kan hunnen bruke den samme spermen til og befrukte de første eggene neste sesong.

Parring
Parringsesongen innledes tidlig på våren, normalt i begynnelsen av januar. Innspurten for parringsaktivitetene inntreffer under februar og mars måned, og dabber langsomt av en gang i april. Leopard geckoen viser en rekke seksuelle tendenser i samband med oppvåking og parring. Når en hann introduseres med en hunn, enten ved og lukte seg frem til hennes duft, eller gå "face to face" med henne. Han merker av subsralet (underlaget) i terrariet, ofte med at halen løftes opp og til siden. Deretter vibrerer han fort med halespissen, slik at du hører en tromme lignende lyd, og du ser sanden sprute.

Han kan også rykke på hodet til siden samt strekke på kroppen for og gjøre inntrykk på sin partner. Hunnen svarer ved og langsomt røre halen til begge sidene, løfte på kroppen eller forholde seg passiv. Hannen nærmer seg, og begynner og slike og bite henne langsomt haleroten, for så og langsomt bevege seg opp til hodet.

Hvis hunnen ikke vil bli parret biter hun gjerne tilbake, deretter vil hannen avlegge sine forsøk på og parre. Hvis hun derimot aksepterer det, vil hun bli mer passiv, og like hannens bitt. Når hannen når hunnens nakke, ligger de ved siden av hverandre, da tar hannen og legger det ene bakbenet over hunnen. Samtidig biter han seg riktig fast i nakkeskinnet rett bak øre åpningen. Hun svarer med og løfte på haleroten, slik at hannen kan komme til med en av sine hemipeniser ved og trykke halen mot henne.

Parringen pågår bare noen minutter og avsluttes gjerne ved at leopard geckoene slikker sine kloakker. Under egglegging sesongen virker det som om de hunner som har synlige egg i buken er de som er mest villige til parring. Dette vil si at hunnens eggløsning (for neste kull) inntreffer ca. en uke før forrige kulls egg legges.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter