Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Kosthold og kjønnsbestemmelse av leopard geckoer

næring, vitaminer, kjønnsarterier, kjønnsorganer


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Kosthold
Helt nyklekte leopard geckoer spiser små levende dyr som f.eks. en uke gamle sirisser, små larver eller melormer. Når de vokser mates de med større og større eksemplarer. En tommelregel er og aldri mate med noe som er større enn øglens hodelengde. Alle foder dyr skal være tilsatt nærings og vitamin rik mat (fiske mat, havregryn vitaminer, appelsin osv..) og skal ristes i kalk og vitaminpulver (f.eks. VitaKalk, Kafomativ eller Reptivite) før du mater din leopard gecko.

Leopard geckoene blir store og kraftige og kan derfor i perioder trenge større mat. Fullvoksne leopard geckoer og hunner i egglegging kan tilbys nyfødt musunger (pinkies). Hoved dietten skal bestå av sirisser, og husk at det er meget viktig og variere kostholdet. Melormer er ikke til og anbefale for voksne eksemplarer, da det kan forkomme at disse spiser opp øglen innvendig og øglen din dør. Grunnen til dette er at de blir ikke tygd da de blir spist.

Gi øglen din heller mat som sirisser, zophobas (super mealworms), pinkies og kakelakker. Halen hos velmatede individer er cylinderformet og relativ kraftig og oppsvulmet. Dette kommer av at depoter for fettreserver som friske dyr har lagt på seg. Dette er forresten meget viktig for øglen, slik at den kan innta næring da den trenger det. Individer som mister halen, må ha ekstra mye næring og stell.

Kjønnsbestemmelse
Om man har bestemt seg for og starte en liten koloni av leopard geckoer er det selvsagt at man har interesse av å kjønnsbestemme de dyr man har greid å lokalisere. Heldigvis viser dette seg og ikke være en umulig oppgave da det gjelder leopard geckoen. Voksne dyr har ferdig utviklede kjønns arterier.

Hannen har en kraftig kroppsbygning, med et stort og bredt hodet, etterfulgt av en kraftig nakke og hals. Dessuten er halen oftest betydelig kraftigere og kortere enn hos hunnen. Hunnen har en slankere kroppsbygging og mindre hodet og nakke region enn hannen. Dette er lettere å se, da man har 2 ferdig utvokste leopard geckoer side ved side.

Noen av de mer sikre tegnene er de skrå sittende preanalporene som sitter rett fremfor kloakk åpningen. Disse utformer en V-formet rad med sentrale åpninger. Hos hannen er disse åpningene betydelig mye større og synligere enn hos hunnen. De er også omringet med en brungul væskelignende utflod vel synlig for øyet. Hunnen har derimot små porer uten den brungule væsken.

Den væskelignende utfloden utgjørs av kristallina dufter som produseres av hudkjertler og fungerer som "duft markerer". Når hannen markerer sitt revir igjennom og gnukke og gni kloakken mot deler av substralet og steinene i terrariet, skraper han av små mikroskopiske fragment av denne væsken. Andre ting enn preanalporene er forekomsten av "hemipenale bulkene" (figur 1.b) hos de mannlige individene. Disse kan du se som to forhøyninger rett bak kloakken og motsvarer tilstanden mellom de ut og innvrengte kjønnsorganene.

Forekomsten av preanalporene og hemipenalene bulkene kan tilsammens brukes for og gi en trygg og sikker kjønnsbestemmelse av voksne og halvvoksne leopard geckoer. Noen mener til og med at helt nyklekte unger kan kjønnsbestemmes ved hjelp av dem. For og unngå skuffelser er det bedre hvis du venter med dette til de er 6-10 mnd gamle, da de anses for kjønnsmodne og klare til parring.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter