Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Fakta om Leopard geckoen

artfakta, omgivelser, historie


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Litt fakta om Leopard geckoen

Allmen artfakta
Leopard geckoen er en vakker og robust gecko øgle som, er anpasset til et liv i varme og tørre miljøer. Den vitenskapelige navn Eublepharis macularius betyr direkte oversatt "flekkete gecko med øyenlokk". Kroppens grunnfarge er en lys sandfarget brunfarge og hos de voksne dyrene er hodet, rygg, hale og siden dekket med mørkebrune flekker. Tegningene deres ligner en leopard derfor har denne øglen fått dette tilnavnet.

Leopard geckoen har øyenlokk som viser at arten tilhører en meget utbredt gruppe av gecko øgler. Ytterlige egenskaper er at denne geckoen har klør isteden for lameller på tærne (som de fleste moderne geckoene har), og at de er bakkelevende. De fleste nyklekte leopard geckoene har som regel tverrsittende striper når de er nyfødte. Leopard geckoen er nattaktiv og har derfor mange av de samme egenskapene som er typisk for dyr som er aktive på denne tiden av døgnet. Fremfor alt gjelder dette øynene som har en vertikal og elliptisk pupill. Den har også en bra hørsel som den anvender da den jakter på nattaktive insekter. Derimot savner denne arten det å kunne gi fra seg en mer avansert lyd.

Naturlige omgivelser
Svært få studier er gjennomførte med leopard geckoer i naturen. Helt klart er det at arten først og fremst forekommer i varme, tørre og klippeaktige miljøer. Steppelignende terreng med masse steiner, tørr ved, lavtvoksende busker og gress - gjerne også ved fuktige kløfter og fjellfoten - er et bra miljø for denne arten.

I store deler av utbredningsområdet er leopard geckoen knyttet til høyplatåer eller klippeaktige områder, som også strekker seg ca. 2000m over havet. Utbredningen strekker seg fra nordvest i India, gjennom Pakistan og Afghanistan til øst Iran. Klimaet i disse områdene er som regel subtropisk med tørre og relativt svale vintrer men varme somrer. I korthet innebærer dette at leopard geckoen får en nedsenket aktivitet om vinteren (dvale) - også sommeren kan være for varm for noen individer, slik at de tvinges til nedsatt aktivitet i dype underjordiske ganger og lignende.

Naturhistorie
Leopard geckoen er en mellomstor øgle - fullvoksne hunner når en total lengde (fra nese til halespiss) på mellom 20-22 cm, mens hanner er mer robuste og kan bli helt opp til 25-27 cm totalt. Kroppen (fra nese til kloakåpning) utgjør sånn ca 60% av den totale lengden.

Oppveksten er raskest frem til kjønnsmodning ca. 1-2 års alderen, deretter avtar den rask, men individer stopper aldri helt og vokse. De eldste eksemplarene man kjenner til har blitt helt opptil 38 år gamle i fangenskap. Den normale livslengden i naturen er ukjent, men burde ligge et sted mellom 15-30 år.

I den naturlige føden inngår en del småkryp - hovedsakelig ryggradløse dyr slik som gresshopper, sirisser, larver, biller, edderkopper og skorpioner. Det kan også forkomme at den inkluderer føde med ryggrad slik som andre øgler eller musunger etc. Leopard geckoen er et såkalt overfallsrovdyr og ligger som regel på lur og venter på at byttet skal komme forbi dens gjemmested. Ofte virker det som om individer aktivt søker opp plasser der bytte beveger seg. Byttet blir overfalt med en rask bevegelse, samtidig som den blir knust mellom øglens kjever, og blir svelget helt med som regel hodet først.

Årsyklusen innebærer en tid overvintring med nedsenket aktivitet (se ovenfor). Normalt inntreffer dette mellom oktober og februar måned, da temperaturen i dens naturlige omgivelser kan gå helt ned til 4-15°C i døgnlig gjennomsnitt. Under våren da temperaturen øker radig, begynner øglene og bli mer aktive og parringssesongen innledes - vanligvis i mars og april måned. Hannene, som er revirhavende og merker opp sitt territorium med lukt markeringer, forsøker monopolisere de hunnene som befinner seg innom hans terretorie. I praktis innebærer dette at hannen forsøker og parre seg med alle hunnene som inngår i hans lille harem.

Hunnene begynner og legge egg omtrent en måned etter den første parringen, for så og legge egg ca. hver 15-30 dag resten av sesongen. Hvert kull med egg består av gjennomsnittet 2 egg og hunnens totale sesongproduksjon kan strekke seg til 10-14 egg, noe som beror på hennes størrelse og fettreserver, fødestatus og alminnelig aktivitet.

Eggene klekkes så etter ca. 40-60 dager, beroende på temperaturen, og årsungene viser den største aktiviteten mellom september og oktober måned.

Leopard geckoen er anpasset til overlevelse i ekstreme miljøforhold. Arten har f.eks. en fordel og kunne lagre fettreserver i den nederste delen hav kroppen og halen. Dessuten da øglen bytter ham tar den og spiser dette opp, da dette inneholder mye proteiner og næring som øglen trenger. Videre så tar den og konsentrerer all urin og avføring til tørre klumper for å holde på væsken i kroppen. Med andre ord, ingenting får gå til spille...

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter