Steppevaranterrarie, mat, temming
Forfatter: Nicolai GENERELT
Steppevaranen (Varanus Exanthematicus) er en mellomstor art i Varanfamilien. Varanfamilien inneholder ca 37 underarter. De minste av disse er ca 20 - 25 cm lange, mens den største varanen, Komodovaranen, kan bli over 3,5 meter lang. Steppevaranen kan bli opptil 1,5 meter, men en mer normal lengde er ca 120 cm. De har en kraftigere kroppsbygning enn de fleste andre varaner og er blant de letteste å få tamme. Steppevaranen kommer fra Steppeområdene i Afrika og er som varaner flest kun kjøttetende.
TERRARIE
Det er viktig å ha et terrarie som er stort nok. Dette betyr minst 2,5 ganger lengden på dyret og minst 2/3 av lengden på dyret bredt. Høyden på terrariet er ikke så viktig da Steppevaraner klatrer lite, men pass på at det er høyt nok til at dyret ikke klarer å klatre over kanten. Terrariet skal være tørt, men pass på å ha en vannskål som er stor nok til at varanen kan bade i den da mange Steppevaraner liker å bade i timesvis av gangen. Steppevaraner gjør også i fra seg i vannskålen så pass på å skifte vann ofte. Mye planter og pynt er ofte bortkastet da Steppevaranen er sterk og kommer til å ødelegge dette alikevel.
Det er likevel viktig at de har et sted å gjemme seg, f.eks. en liten pappeske. Som bunnsubstrat kan det brukes f.eks. avispapir eller reptilbark eller andre ting som er lett å skifte eller rengjøre. Ikke bruk sand eller småstein da Steppevaraner er veldig ivrige når de får mat og lett får med seg dette i samme slengen, noe som kan føre til at de setter det i halsen.
Det er viktig å bruke UV lys 8 - 12 timer hver dag siden det i Norge stort sett er vanskelig å tilby dyret ekte sollys i store nok mengder. I den ene enden av terrariet bør det være en temperatur på 25 - 30 grader, mens i den andre enden godt kan være minst 35 grader. Dette kan oppnås ved å bruke en varmematte under hele terrariet og i tillegg bruke en varmelampe i den ene enden. Senk gjerne temperaturen litt om natten, det er ofte nok å slukke varmelampen. Mål temperaturen med jevne mellomrom.
MAT
Steppevaranen er som tidligere nevnt kjøttetende. Som liten kan den gis oksehjerte og små sirisser. I tillegg kan den gis litt kattemat med jevne mellomrom, men pass på å ikke overdrive da kattemat er forholdsvis fettrik mat. Når den er blitt større kan man i tillegg gi bla kyllingkjøtt, tunfisk og mus. Ikke gi varanen levende mus da disse lett kan klore og bite varanen din.
Det er viktig å ikke overfore dyret da varaner spiser mye mer enn de har godt av hvis de får sjansen til det. Pass på at den får riktig mengde med variert og fettfattig mat med innslag av et tilpasset kosttilskudd som fåes kjøpt i mange dyrebutikker.
HVORDAN FÅ EN TAM VARAN
Kort fortalt er det viktigste at varanen blir trygg på de nye omgivelsene sine når du får den hjem.
Pass på at alt står klart i terrariet:
- vann
- lys
- varme
- gjemmested
Når varanen begynner å bli trygg, dvs at den har begynt å spise og ikke bare ligger i gjemmestedet sitt, kan du begynne å venne den til menneskekontakt ved å la den lukte på hendene dine osv. Det kan hende at du blir bitt til å begynne med, men hvis du unngår brå bevegelser går det som oftest bra. Så sant varanen ikke er stor gjør det ikke så veldig vondt. Når varanen er blitt vant med kontakt kan du begynne a ta den ut av terrariet. Pass på at det ikke er katter og hunder i rommet da dette vil skremme den. Jo mere du koser med varanen din, jo tammere blir den.
TILSLUTT
Dette var bare en liten innføring i hva man skal tenke på når man vil skaffe seg en Steppevaran. Steppevaraner kan leve i over 10 år så det er en stor forpliktelse man tar på seg hvis man skaffer seg en. Det er kanskje ikke alltid like lett å få noen til å passe den hvis man skal på ferie som det hadde vært med en katt heller. Hvis man vet hva man går til og er villig til å sette av den tiden det tar men stell og liknende er Steppevaranen etter min mening et av de koseligste og mest interesante reptilene å ha da de er forholdsvis intelligente til reptiler å være og vil kjenne igjen og bli trygg på den som steller den pent. |