Foring av reptilerslanger, skilpadder, øgler, mat
Forfatter: Fredrik Nielsen Generell beskrivelse av foring av reptiler
Slanger
Forskjellige reptiler har forskjellige krav til foret. De fleste slanger lever av gnagere, øgler, fugler og andre små dyr. Noen er spesialiserte på å spise egg, og andre spiser bare frosk.
De artene som er vanligst å ha i fangenskap som Boa, Pyton og snoker spiser stort sett gnagere. Ett unntak er Strømpebåndsnoker, de lever av fisk. Det vanligste å fore med er gnagere som er avlivet på forhånd. Grunnen til at man bør bruke døde byttedyr er at disse kan ikke bite slangen. Bruker man levende for kan slangen bli bitt, noe som kan medføre infeksjoner og at slangen blir redd maten. I naturen blir noen slanger bitt, og mange av disse dør av infeksjonene dette medfører.
Det er viktig at byttedyret ikke er større enn at slangen uten problemer kan svelge det. Har man flere slanger sammen bør man fore dem hver for seg. Hvis to slanger begynner å svelge et bytte fra hver sin ende kan det medføre at den ene slangen blir svelget med.
De siste årene har det kommet flere ferdigfor til slanger, såkalte Snake Steak. Dette er et meget godt for, som er laget slik at slangen får i seg det den trenger. Mange ganger inneholder ikke gnagere det en slange trenger fordi gnageren ikke har blitt foret på godt nok for. Fordelen med Snake Steak er at man oppbevarer det i fryseren, og slipper å ha mange døde gnagere ved siden av biffen eller brødet.
Frossent for skal alltid tines godt opp før slangen får det.
Øgler
Til øgler er saken en litt annen da det finnes øgler som spiser insekter, grønnsaker, smådyr eller egg. Noen spiser en blanding.
Grønne Iguanaer er grøntspisende. De skal kun ha grønnsaker, og ikke insekter. Mange forer Iguanaer på noe insekter, men det skal de ikke ha.
Det kan være vanskelig å gi dem nok variasjon med det utvalget av grønnsaker og frukt vi har i Norge, derfor er det greit å bruke et ferdigfor i pelletsform eller boksmat (Ikke bruk hunde- eller kattemat). Dette føres av en del zooforretninger. Det finnes mange merker Iguana for på markedet, men det er Zoomed og T-Rex som er det vanligste her i Norge.
Insektspisende øgler som geckoer kan man fore på sirisser og melorm. Dette gjøres annenhver dag. Man skal passe på så ikke sirissene blir gående i buret da de kan begynne å tygge på beboerne. Alle insekter skal altså spises med en gang. Også til insektspisende øgler finnes det ferdigfor, enten i form av pellets eller frossent for. Dette er meget bra å bruke, da er man sikker på at dyret får i seg det trenger.
En del øgler spiser både insekter og grønt, som f.eks. Bearded Dragon. Her forer man en god del grøntfor og noe insekter. Man skal, som til Iguanaer, passe seg for å fore mye på grønnsaker som inneholder mye fosfor, som Brokkoli. Dette hemmer opptaket av kalsium.
Kjøttetende øgler som varaner kan man fore på døde gnagere, men her er det beste å bruke ferdigfor. Pass på så ikke dyrene blir for tjukke.
Øgler stiller i en litt spesiell situasjon da de trenger å få tilført UVB for å ta opp kalsium. Det er derfor viktig at man enten utsetter dem for UV-stråling fra sola, eller gir dem f.eks, T-Rex Solar Drops (Dagaktive) eller T-Rex Moon Drops (Nattaktive). Problemet med UV-lysrør er at de ikke er sterke nok. Det er ikke lov å selge lysrør med så høy UVB stråling. Derfor er tilskuddet bedre. Det er også viktig at man tilfører kalsium på maten når man forer dyrene. Dette gjøres ved at man drysser kalsiumpulver på maten. Ikke bruk kalsium pulver som inneholder fosfor da dette hemmer opptak av kalsium. De får gjerne nok fosfor gjennom maten.
Skilpadder
Til skilpadder bør man bruke ferdigfor, enten det er landskilpadde eller vannskilpadde. Landskilpadder er grøntspisende, og vannskilpadder er kjøttspisere. Ved siden av ferdigforet bør man gi landlevende litt grønnsaker og frukt. Til vannskilpadder kan det være en fordel å gi dem litt kjøtt og fisk. Pass på at du får for som er tilpasset typen skilpadde
Det er ikke uvanlig at skilpadder spiser mindre og er mindre aktive på vinteren. Gå da bare litt ned på foringsmengden. |