Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Skilpadde som kjæledyr

smugling, temperatur, dvale, friluft, kosthold, nebbet, kjønnsforskjeller


Forfatter: Jane Nettsted: Teos sider

Nå skal det altså kanskje bli mulig å kjøpe (ikke foreløpig!) og holde skilpadder og andre eksotiske skapninger her i landet, - det er en tragedie, ikke for alle som får ønsket sitt oppfylt, men for de stakkars dyrene. Det er ikke mange som vet hvordan slike dyr skal behandles, og gad vite hvor mange som bryr seg om å sette seg inn i det.

Skilpadder er sårbare dyr selv om de ser ut som små panservogner, og de liker IKKE å leke! Gullet dere ser bilde av her er min, men jeg vil ikke ha skylden for selv å ha anskaffet meg den; den kom fra Afrika til min familie da jeg var seks år gammel. Når man først har en, så må ta vare på den så godt man kan. Hun er selvfølgelig en landskilpadde, og siden det er slike jeg vet mest om, er det dem jeg skriver om her, men det skal finnes bøker både i bokhandlene og på bibliotekene om de forskjellige skilpadder.

Det finnes i hovedsak tre slags skilpadder;
landskilpadder, sumpskilpadder og vannskilpadder. Sumpskilpadder trives både i vann og på land, men landskilpadder kan IKKE svømme, og ikke prøv å lære dem det. Først og fremst må skilpadder få kos - det er ikke bare å la dem ligge i en krok, men det er et slikt miserabelt liv de fleste ender opp med fordi de ikke, f.eks. som en katt, greier å hoppe opp i fanget ditt eller gi lett forståelige tegn om hva den ønsker. Jeg har hørt mange skrekkhistorier om skilpadder som har ligget døde i månedsvis mens eieren trodde at de sov - det vitner om en interesse jeg ikke har noen forståelse for.

Dvale
Skilpadder i fangenskap bør ikke legges i dvale. Risikoen for at de da dør er svært store. Dersom dvale er så ønskelig, hvorfor anskaffe seg dyret?? Før de kan gå i dvale må de være velfødde nok for uker uten mat, magene deres må tømmes helt slik at de ikke forgiftes, og stedet skal ligge må være kjølig nok til at dvale virkelig inntrer. Men glem det; du har skaffet deg dyret fordi du ville ha et levende kjæledyr, ikke et vesen som ikke rører på seg. Skilpadder fra tropiske strøk er ikke vant til å gå i dvale, og de andre trenger det ikke i en oppvarmet leilighet.

Riktig tempratur
Det skilpadder derimot trenger er en lampe som holder kroppstemperaturen deres oppe, for at de skal fungere normalt. Skilpadder er vekselvarme dyr. De må tilføres varme utenfra for at stoffskiftet ikke skal stoppe opp. Da går man og kjøper en lampe med reflektor som tåler 100 W pære, og fester den akkurat så høyt at temperaturen ved gulvet blir på ca. 40 grader, dvs. ca. 60 cm. Her kan skilpadden ligge og kose seg i timevis til den har fått den varmen kroppen dens trenger, etterpå søker den til et kjøligere sted.

Dere kan sjekke om dere får bestille slike lamper og UV-lamper gjennom en hvilken som helst elektro-detaljist. En lampe som blir mye brukt til dyr heter Siccaderm. En mye bedre type heter Ultra Vitalux, men denne kan så vidt jeg vet kun bestilles i kartonger med seks stk.

For mye oppvarming er også farlig, og om natten foretrekker de det lite grann kjølig.Trekk og kalde gulv er livsfarlig! En skilpadde kan bli forkjølet som alle andre, og får den lungebetennelse er den ille ute. Merker man at den mister matlysten, blir irritabel, eller vil sove hele tiden, er det noe galt fatt. Den kan selvsagt få alle slags infeksjoner; kom deg til dyrlegen. Nå er det dessverre ikke mange dyrleger her i landet som vet noe særlig om slike dyr, kontakt meg gjerne hvis du trenger råd.

Egentlig bør du ha skaffet et terrarium til skilpadden din når du får den i hus, er det sørget for, slipper du å bekymre deg for mange ting, f.eks. at skilpadden skal bli tråkket i hjel. De skilpaddene som selges i butikkene (i utlandet) er ofte ikke mye større enn en gammeldags femkrone, og kan være lette å overse. La skilpadden få vandre litt rundt når det er rolige tilstander i huset.

Forhåpentligvis kan dyreforhandleren hjelpe deg med tips om terrarier, ellers får du kjøpt bøker om temaet.Terrarium er jo også fint for folk som fremdeles sverger til vegg-til-vegg tepper, eller er så finefine at de ikke tåler skilpadde-tiss og bæsj på gulvet. Skilpadder kan ikke dresseres til å gjøre fra seg i en kasse. Man bør av mange grunner gå i seg selv før man anskaffer seg et dyr.

Friluft
Om sommeren foretrekker selvsagt skilpadder å være utendørs, og jeg blir nesten på grinern av å tenke på alle de stakkars naturbarna som ikke får se et gress-strå så lenge de lever, men sperres inne i byleiligheter med bare asfalt rundt. Bor dere slik, anskaff dere et annet slags dyr. Vi har dessverre heller ikke egen hage, men bor i all fall i 1. etg. med masse gress utenfor, og det vil forhåpentligvis komme bedre tider!

Vi bruker sjelden bur til skilpadden vår, fordi den er blitt så stor (nesten 30 cm lang) og ikke lett forsvinner i gresset, men jeg anbefaler ikke dette. Det gjelder å følge uhyre nøye med, for skilpadder kan være utrolig raske når de vil, og plutselig er de over alle hauger.Til helt små skilpadder må man ha bur, ellers må man bare regne med at de forsvinner. Noen skilpadder skal visst være flinke til å grave, så man må passe på at de ikke usett kommer seg ut.

En annen ting er faren andre dyr representerer, dersom du f.eks. bor et sted det er lov å holde katter, vær på vakt; hvis skaden først er skjedd er det ikke stort å gjøre. Du bør også sørge for at nysgjerrige unger holder avstand, de kan være temmelig ubetenksomme; skilpadder setter ikke særlig pris på å bli pirket på med strå, eller lignende morsomheter.

Pass opp for skumle menn med gressklippere!
I borettslag pleier de gjerne å ta en tur minst annenhver uke hele sommeren, og de undersøker ikke hva som måtte befinne seg i gresset de skal klippe. Pga. en slik nesten-ulykke gikk jeg sist sommer med hjerteklapp en hel kveld.

Husk at dyrene også trenger skygge når solen er sterk, ellers vil de overopphetes. Sørg for at de også har vann tilgjengelig hver dag, men det skal aldri være for kaldt. En skilpadde kan godt lære å drikke av skål når skålen befinner seg i lavere leie enn kroppen. Ellers må de senkes i lunkent vann til "ansiktshøyde", men de kan tilføres bakterier fra egen avføring via badevannet, og det er jo ikke så lurt. Gi dem heller et bad når de har slukket tørsten, de liker å bade! På vinterstid må de tørres godt med håndkle etterpå, jf. det jeg skrev om forkjølelse.

Ut på tur
Noen ganger har vi tatt skilpadden med på tur, og det setter den pris på! Den er ekstremt nysgjerrig på alt som er nytt, og elsker å ha mennesker rundt seg, selv om den blir litt skeptisk hvis de kommer for nær. Det er ikke få bilder som er blitt tatt av den på turene våre, for de fleste er interessert, men de vet skremmende lite, og derfor er denne siden blitt til.

Kosthold
Når skilpadden fører hodet frem og tilbake langs gulvet, "snuser" og virker som om den leter etter noe, er den garantert sulten eller tørst. Vår skilpaddes favorittmat er jordbær, men ellers lever den mest av frukt og salater.

Og så har jeg fått "så ørene henger" av en svensk veterinær som mener at denne "menyen" er ussel skilpaddekost, - de skal ha gress om sommeren, og høy om vinteren, og selvsagt mye kalsium og vitamintilskudd. Vel, Teo liker nok ikke høy, men jeg lover å prøve! Skilpadder er "envisa", men jeg må være "envisare"! IKKE gi dem noe fra kålfamilien, det gjærer i magene deres, og de kan dø av det.

De behöver FIBRER:

65% gräs (färskt eller törret - hö)
10% andet vildgrönt (maskrosor, mm) (Maskrosor = løvetann)
10% hibiscusblad, salat, mm
MAX 5% frukter
MAX 10% grönsaker

Til dette rejält med calcium og vitaminer.

Husk at de ikke har noen fingre å hjelpe seg med, derfor må maten også kuttes i små biter eller moses. De har forresten ikke tenner heller (jo, noen typer har det, men de kommer neppe i salg!!), de maler maten i stykker.

Nebbet
Innimellom må "nebbet" deres klippes, dette er så porøst at man lett kan gjøre det selv med en liten avbitertang, men jeg anbefaler sterkt veterinær. Dyrene får dette "nebbet" bare når de lever av myk føde, i naturen slipes det bort av f.eks. sandkorn som befinner seg i det de spiser.

En frisk og lykkelig skilpadde skal heve seg fra bakken når den spaserer rundt. Det samme gjør de når man koser med dem, men dette gjør de sannsynligvis bare etter en tid sammen med mennesket. Skilpadder er ikke særlig sosiale i naturen, de er temmelig sære, men de går som oftest i flokk selv om det ikke er "vennskap" eller familietilhørighet. Når skilpadden svinger kraftig med halen:

a) Den skal til å gjøre fra seg noe!
b) Den er svært irritert!
c) Den er svært glad og fornøyd med tilværelsen!

Det gjelder jo å opprette fellesskap med dyrene sine, noen ganger leker vi "blunkeleken"! Alle dyr er "apekatter", men det er jo ikke mye Teo kan gjøre meg etter, utenom nettopp å blunke! Du visste vel at reptiler har øyelokkene under øynene, så de blunker nedenfra og oppover?

Kjønnsforskjeller
Generelt om fysiske kjønnsforskjeller:
Hunnene er normalt konvekse under. Hannene er konkave, dette er jo lurt med hensyn på parringen, ellers ville de vel skli av! (Disse dyrene som jo ellers er så stille av seg, lager visst et veldig haloi mens dette pågår!) Dessuten er hunnenes skjold normalt rundere, og halene deres er mindre.

Advarsel fra øst: "Att blanda olika sköldpaddsarter kan resultera i att man förlorar alla sine djur. En sköldpadda kan bära virus och bakterier som inte är skadliga för den arten, men som är dödliga för andra arter. Rent tropiska sköldpaddor är extra känsliga för sådant, då de inte alltid mår 100 % i nordiskt inomhusklimat. "Takk, veterinær Ulf!

Som skrevet i gjesteboken, kan man få problemer med veterinærhjelp dersom reptilene kan vise seg å være smuglet inn i landet, og det er jo mest sannsynlig når de er veldig små (unge). Noe mange selvfølgelig ikke tar hensyn til i det hele tatt. Man kan ikke forvente at veterinærer direkte eller indirekte vil støtte smugling av dyr.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter