Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Grunnleggende medisinsk tilsyn

sterilisering, kastrering, luktkjertlene, klør, valpesyke, rabbis, lopper, varme, sykdomstegn


Forfatter: Norsk Ilder Forening Nettsted: Norsk Ilder Forening

Grunnleggende medisinsk tilsyn

Trenger jeg å sterilisere/kastrere ilderen?
Ildere som blir brukt som kjæledyr må steriliseres eller bli kastrert. Å kasterer vil minske lukten til hann ilderen drastisk, forhindre at den markerer område sitt med luktende slim og gjør at han blir mindre aggressiv. (Hanner som er i brunst kan skade andre ildere, selv tispene. Å kastrere tispa redder livet dens. Når den går i brunst må den pares eller så kommer hun ganske sikkert til å dø av mangel på røde blodceller, men det anbefales å vente med å kastrere tispa til det har gått 6 mnd. Det burde gjøres før den første gangen hun går i brunst, men bortsett fra det så er det ingen hastverk. Å avle ildere er vanskelig, dyrt og tidkrevende. Hvis du har lyst til å starte seriøst snakk med en oppdretter først.

Hva med fjerning av luktekjertlene?
Det er mye debatter rundt om det å fjerne luktekjertlene er nødvendig eller nyttig. Den generelle holdningen er at det ikke burde bli gjort før den har blitt 6-7 uker gammel. Mange folk føler at det ikke har noe formål i å gjøre dette. På det grunnlaget av at ilderen lukter det samme enten den har fjernet kjertlene eller ikke. Merk deg, lik stinkdyret, bruker ilderen stinkkjertlene kun når den føler seg stresset eller redd. Ilderen kan ikke spre lukten sin like effektivt som stinkdyr, det lukter ikke så vondt og forsvinner i løpet av sekunder. Hvor ofte ilderen bruker kjertlene er individuelt fra ilder til ilder. Forskjellige mennesker har forskjellige toleranser for lukten, så hvis du blir gitt et valg så burde du vente å se om det er nødvendig å fjerne luktekjertlene. Merk: I Norge er det ikke lov til å fjerne luktekjertlene.

De fleste dyrebutikker selger kastrerte ildere. Og de fleste oppdrettere selger valper som er kastrerte men ikke fjernet luktekjertlene.

Eller fjerning av klør?
Ilderen har negler som hunder, og ikke klør som kan trekkes tilbake som katter har. Selv om noen få har fjernet klørne på ilderen sin, mener de fleste eiere og veterinærer at dette ikke burde gjøres. I Norge er det ikke lov til å fjerne klørne på ilderen.

Hva slags vaksine trenger ilderen min, og når?

Valpesyke
Valpesyken er en dødelig sykdom hos ilder og du kan få det på klærne og skoene fra andre dyr som igjen blir overført til ilderen, så vaksinasjon er en nødvendighet. Fervac-D Valpesyke vaksine, hvis ikke veterinæren har det må du bruke Candur 3, taes årlig og begynner med 8 uke, så 12 uke og 16 uke, deretter en per år. Galaxy-D blir også brukt av mange veterinærer. Hvis du ikke kan få en av disse tar du en risiko som fører til at ilderen ikke blir beskyttet, eller verre, at den kan bli syk av vaksinen. Dersom du absolutt ikke kan få tak i ilder-spesifik vaksine, pass på at valpevaksinen er en modifisert virus og ikke vært utviklet i et ilder vev.

Rabbis
IMRAB-3 Rabbis vaksine taes årlig og begynner etter 14-16 uker, separert fra Valpesyke vaksinen med 2-3 uker. Uheldigvis godkjenner ikke noen stater og byer Rabbis vaksinasjon for ilder. Derfor hvis noen rapporterer et bitt for myndighetene, kan ilderen din bli beslaglagt og drept for testing av rabies uavhengig om den har det eller ikke. Derfor burde du vaksinere mot Rabbis slik at personen kanskje ikke rapporterer nappingen. Og det vil også selvfølgelig forhindre ilderen fra å få smitte fra et annet Rabbis infisert dyr.

Hvis du ikke vet om ilderen har hatt noen form for vaksine, gi den to valpevaksiner tre for valper under 5 måneder) med tre ukers mellomrom, deretter en årlig.

Likt mange andre dyr kan ildere få allergisk reaksjon mot vaksine. Typisk er etter 2-3 gang den har tatt samme vaksine. Reaksjoner er sjeldne, men de kan være dødelige. Du kan bli hos veterinæren en time eller lenger etter vaksinasjonen for sikkerhet. Og ha 2 ukers mellomrom mellom valpe- og Rabbis vaksine reduserer sjansen for allergisk reaksjon. Norge og Sverige er Rabbis frie land og trenger ikke Rabbis vaksinasjon hvis man bor her.

Hva slags legebesøk burde ilderen min ha?
En rask og frisk ilder som spiser godt skal ha en generell ekstern undersøkelse hvert år når den får vaksinen. Etter 5 år burde den ha en årlig komplett kontroll med blodprøve, glukose og røntgen m.m. En ilder som alltid har vært liten, spe og slapp burde begynne testen etter 2-3 år.

Hvordan blir man kvitt lopper?
Selv om ilderen din aldri er utendørs kan du ta inn lopper eller egg med sko eller klær. De fleste produkter som passer for barn er generelt trygt for ilder. Produkter som inneholder pyretins er ok, men ikke bruk midler som inneholder organophosphates, carbamates eller petroleum distillates. Vær spesielt forsiktig med dråpe flakser og spray. Sjampo er mye tryggere. Følg bruksanvisningen nøye. Ingen av de tre vanligste merkene av loppe produkter – Advantage, Program og Frontline – har blitt testet på ilder, men mange folk har brukt dem med suksess. Spør veterinæren din for råd.

I tillegg til å bli kvitt lopper fra ilderen din, må du bli kvitt dem fra huset. Vask ilderens seng, støvsug grundig og få støvsuger posen din ut av huset med en gang. Bruk deretter en loppe bombe som inneholder meteorene. En lopperegulator som vil forhindre loppene fra å bli modne. Du trenger to forskjellige behandlinger: En for å drepe de voksne og larver og en til to uker senere for å drepe de som har klekket siden den første sprayen. Du må selvfølgelig holde deg selv og ilderen din unna huset mens du bomber det. Det meste av utøy er ganske sjeldent i Norge og lopper har en tendens til å ikke like ildere.

Håndterer ildere varme?
Ildere tolererer ikke varme i det hele tatt. Selv temperaturer over 30C kan skape problemer. Derfor å unngå varme er det første man burde gjøre. Pass på at det er nok skygge og masse kaldt vann. La aldri en ilder være alene i bilen når det er sommer, for å åpne bilvinduet er ikke nok. Hvis du lever et sted det er varmt klima, trenger ilderen spesiell behandling – en vifte, håndkle surret rundt en flaske med is og kanskje aircondition om sommeren.

Ilder som er stresset av varmen vil først bli svimmel, hyperventilere, så sjangle og deretter miste kontakt med omverden. Det første du må gjøre er å få ilderen ut fra det varme stedet og begynne å kjøle den ned sakte. Kaldt vann er best, men ikke for kaldt på grunn av at kroppstemperaturen vil synke så lavt at den ikke vil klare å stoppe det. Alt du kan få den til å drikke er bra, men tving aldri drikke på et bevisstløst dyr. Etter du har gjort dette, få ilderen din til veterinæren så fort som mulig. Selv om det virker som om ilderen har kommet seg kan den dø grunnet det massive sjokket den har fått.

Hva med kulde?
Ildere er mye flinkere til å omgås med kulde. Hvis de har full vinter pels, kan de uten problemer leve i et kaldt rom ca. 15C. Uten problemer kan de gå utendørs i kaldt vær, og mange av dem elsker å leke i snøen. Ikke ta ilderen ut i virkelig kaldt eller vått vær ( under frysepunktet ). Husk å ta den inn hvis den skjelver for mye, skraper på døren eller prøver å klatre opp på deg.

Hvilke sykdoms signaler burde jeg se etter?
Følgende liste er ikke ment komplett med symptomer på ilder, men noen av de mest vanlige sykdommene vises med disse. Dersom du observerer en av dem eller annet uvanlig oppførsel, se etter veterinæren. Ilderen er liten, mens de koser seg med god helse kan en sykdom eller annet ugagn være dødelig på overraskende kort tid. Derfor hvis du mistenker et problem, se etter veterinæren øyeblikkelig.

-slapphet
-lite leken
-dårlig appetitt
-blanke øyne
-mangelfull bevegelse på bakkropp i 24 timer eller mer
-hoven og smertefull mage
-forandringer i toalett rutiner
-tegn på mistrivsel eller sorg
-rare farger eller konsistens på avføring eller urin over flere dager
-klump i eller på kroppen eller føttene
-vanskeligheter med å bruke bakre ben
-fæl gange
-mangel på bevegelse
-miste skinn og få tåkete øyne
-hyperventilering eller overheting (ildere tolererer ikke varme i det hele tatt)
-uforklarlig hårtap (ikke det vanlige hårtapet i forbindelse med pelsbytte for sesong)
-plutselig voldelig
-klore munnen sin
-hoven nederst under mage
-kastrerte hann ilder som blir hissig, prøve å pare seg eller merke territoriet
-oppkast eller gulping gjentatte ganger eller som inneholder blod
-diaré som varer mer enn en dag
-konstant hoste
-nysing, rennende nese eller våte øyne (ja, ildere kan faktisk få forkjølelse eller influensa).

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter