Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Hvordan virker ilderens øyne?


Forfatter: Bob Church Nettsted: Norsk Ilder Forening

Hvordan virker ilderens øyne? Hvor godt ser den?

Øynene ser ut som små sorte perler ikke sant?
De er som alle andre pattedyrs i den betydning at de har en netthinne, linse, iris og så videre. Pupillen er rund (slik som vår) når øynene er åpne og som en sprekk (som katten) når de er knepet sammen i skarpt lys. Men i motsetning til katten så er sprekkene horisontale og ikke vertikale. Så vidt jeg vet så er øynene til alle medlemmer av mårfamilien fullt muskulære og de kan vende øynene uavhengig av hodet mye på samme måte som vi kan, men med noe mindre synsvidde.

(Forresten så vil de fleste mennesker snu hodet for å se på noe fremfor å vende øynene rundt. Med mindre du zoomer inn den strøkne damen/mannen ved siden av deg). Det finnes noen vesentlige forskjeller som for eksempel i øyets generelle form, fokusevnene og strukturen på netthinnen. Fordi ilderen er et rovdyr, så rører øyet seg noe (for å få et videre syn, som en vid-vinklet linse) og er noe sentrert til siden og toppen av hodet når den sammenlignes med større rovdyr eller mennesker (igjen for et videre syn). Så ilderen ser stort sett fremover for å se på ting, men de har et videre oversyn over omgivelsene enn det vi har. Kult, hva?

Majoriteten av ildrenes øyne er enten røde (albinoer) eller sorte. Det er noen ildere som har mer varierte farger, men de fleste eiere hører bare om de eller ser de bare når lyset er riktig. De røde øyene er røde fordi øyet totalt mangler pigmenter og fargen kommer fra blodet som sirkulerer i karene på netthinnen. De fleste andre ildere har øyne som er så mørke at du ikke kan se pupillen med mindre du ser fra siden og bruker en liten lykt til å skinne på øyet. Da kan du uten problemer se pupillen. Ilderens øyne har også den hvite delen (sclera), men den er bak øyelokkene og synes normalt ikke. Hvis du løfter litt på øyelokket (vær svært forsiktig) så kan du se noe av det i hjørnene på øyet.

Netthinnen er forskjellige fra vår i det at den har svært få kjegler (kjegler ser farger) og en høy tetthet av staver (staver ser gråtoner). De har også et reflekterende lag eller hinne bak netthinnen som kaster lyset fremover, noe som også er grunnen til at ilderens øyne nærmest kan lyse i mørket.

Til slutt så er linsen strukturert slik at ilderen kan se svært godt på nært hold, men akkurat som den typiske bokormen så kan den ikke se klart på den andre siden av rommet. Det betyr ikke at den ikke kan se noe som helst, ilderen er faktisk flinkere enn mennesket til å oppdage bevegelse eller skygge, men de kan ikke lese den lille skriften før de kommer nærmere for å se om boksen inneholder rosiner eller svisker, det er det hele. Men det trenger de heller ikke fordi de er spesielt tilpasset for å jakte på dyr som lever i huler som er mørke steder uten mye visuell distanse. Så dermed er deres øyne perfekt tilpasset deres jobb som er å jakte på gnagere i mørke huler.

Dette er grunnen til at øynene er så mørke. Den basiske fysikken sier at lysefargede ting reflekterer lyset og mørkefargede ting absorberer lyset. Dette lærte jeg når jeg var omtrent tre år gammel når jeg gikk barføtt over parkeringsplasser. Jeg løp rundt asfalten å skrek "bloody murder" og stod så på de hvitmalte strekene inntil brannen sloknet. Jeg krysset parkeringsplasser fra strek til strek. Grunnen til at asfalten var så varm sammenlignet med de hvitmalte strekene er fordi mørke ting absorberer lyset. Det samme er det for øynene. Man ønsker å se godt i mørket og da trenger man mørke øyne.

Katter greier seg med lysere øyne fordi øynene deres er så store og pupillen deres er konstruert på en slik måte for å gjøre det mulig for de å åpne øynene svært vidt sammenlignet med runde pupiller. Men ilderen løper rundt under bakken og har små øyne (hjelper å holde skitten borte og hjelper til å holde skadene på et minimumsnivå fra kjempende rotter, dessuten har man ikke særlig bruk for de i mørket uansett). Så øynene behøver å være mørke for å gjøre jobben sin. De ser kun i gråtoner fordi staver er mye mer ømfintlige for lys enn kjegler (de kan vanligvis se litt rødt). Den reflekterende delen av netthinnen kaster lys frem så den samme lysstrålen kan stimulere den samme stav to ganger. Dette gir dobbel stimuli og øker evnen til å se i mørket kraftig. De ser best på nært hold fordi de ikke trenger å se rotten fra andre siden av gaten, bare ned et par fot i tunnelen.

Ilderens øyne er stort sett like som våre, men de er ikke på langt nær så avhengig av synet som vi er. Isteden bruker de nesen for å finne frem fra sted til sted. Foster, min 12-årige ilder, har nylig mistet 90% eller mer av synet. Jeg er ikke sikker på hva han kan se lenger, men det har ikke så stor betydning fordi han greier seg fint ved å bruke nesen. Jeg har lagt merke til at han aldri går rett frem lenger, men heller mer sikksakk mens han bruker nesen for å finne frem. Han skvetter hvis man griper tak i ham, men hvis jeg sier navnet hans først og lar ham snuse litt på hånden min så går det bra.

Ilderen synes å være ganske nærsynt, uten tvil et resultat av deres tilpasning til en "huleboende" livsstil og tillit til å finne veien. Så langt som det kan bli fastslått så er dets syn på nært hold like skarpt som vårt og kanskje også litt skarpere. En av mine e-postvenner arbeider med astigmatisme hos dyr som en tilpasning til jakt- og rovpress og foreløpig så har hun funnet at ilderen har øyne som er astigmatiske på en horisontal måte. Dette antyder hun at er en tilpasning til rov fra flygende dyr (for eksempel å unngå å bli spist av en fugl).
Når det gjelder fargesyn så vil polkatten se de lange og korte endene på spekteret, det vil si blå-og rødtoner. Noen studier hevder at tamme ildere har mistet evnen til å se blåtonene slik at all fargen de kan se er rødtonene. Dette er også antakeligvis en tilpasning til en "huleboende" livsstil, men er også vanlig hos rovdyr som jakter i mørket. Kan de se maten sin? Ja, utenom den tiden den er direkte under nesen deres og et par studier har vist at ilderen lider av et blindt felt på det stedet. Så de kan se maten mens de går mot den, men når de kommer frem til den så blir det opp til nesen å finne den. Hvis du ser nøye på smådyrene så vil de begynne en overflatisk og hurtig pusting på det tidspunktet, antakeligvis for å finne maten ved hjelp av nesen.

Kan den se refleksjonen sin? Vel, ikke dersom den er av vampyrvarianten av ilderen. Jada, det kan den så lenge den er nære nok. Den kan også se bildene på TV, det skarpe lyset fra lommelykten (noen av mine ildere elsker å jage dette), flygende støvansamlinger og hengende ørepynt. Min sønn fant mitt gamle Pongspill (er jeg så gammel?) og koblet det til TV'en på rommet sitt. Flere av ildrene (Bear, Chrys og Nosette) brukte mye tid på å se flekken sprette rundt på skjermen. Andrew syntes spillet var kjedelig, men hadde det moro sammen med ildrene. Sam-Luc, Sandy og Ballistic pleier regelmessig å se etter forskjellige ting på TV, særlig dersom objektet er lite og beveger seg horisontalt med omtrent samme hastighet som en mus.

Artikkelen er oversatt til norsk av Ingvill Andersen.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter