Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Hvor lenge har ilderen vært tam?


Forfatter: Bob Church Nettsted: Norsk Ilder Forening

Hvor lenge har ilderen vært tam?

Ingen vet helt sikkert. I en artikkel skrevet av Dr. Freddie Hoffman fra FDA Veterinarian May/June 1991 Vol VI No III, står det at;

"Temming av den europeiske ilderen skjedde 500 år før temmingen av katten" og at "Menneskenes bruk av ilderen som jaktdyr på gnagere og kaniner kan bli ført så langt tilbake som det fjerde århundrene f.Kr.

Til tross for mye forvirring, er overbevisningen nå for tiden at ilderen ikke er nevnt i Bibelen. Tidlige oversettelser, inkludert de eldre King James versjonene, oversetter spesielt ett ord i Leviticus til ilder. Men den moderne King James og de fleste andre nye oversettelser har forkastet dette som en feil og har isteden brukt "gecko" (gekko; en slags firfirsle, oversetters anmerkning) eller "lizard" (firfirsle/øgle).

Uansett er det klart fra andre arkeologiske og historiske kilder at ilderen har vært temmet i ganske lang tid, minst 2500 år. Ifølge informasjon fra Bob Church var ilderen nevnt i år 450-425 f.Kr. i skuespill av Aristophanes, rundt 350 f.Kr. av Aristoteles og i år 79 e.Kr. av Pliny.

Opphavet til den tamme ilderen er fremdeles ukjent i motsetning til andre dyrearter. Historiske dokumenter fra Hellas nevner ilderen rundt år 450 f.Kr. og romerske dokumenter nevner bruken av ilder til å jakte kaniner omtrent på Jesu tid, men disse var allerede temmede dyr. Til dags dato har ingen skjelettdeler som kunne blitt tilskrevet eldgamle tamme ildere blitt funnet. De fleste funn og bevis bekrefter tanken om at ilderen ble temmet fra den europeiske polkatten, men ideen om at ilderen var temmet fra steppeilderen er ikke blitt avkreftet selv om den er lite sannsynlig.

En populær oppfatning er at ilderen var temmet av egypterne, men denne oppfatningen har lite bevis som støtter den. Når man tar i betraktning de rike og varierte fauna-og mummifunnene i Egypt (men ingen ilderfunn) og mangelen på europeiske polkatter eller steppeildere innenfor denne regionen, er denne oppfatningen mest sannsynlig uriktig.

En annen oppfatning er at ilderen allerede var temmet når den kom til Middelhavsområdene. Selv om denne ideen er mer sannsynlig og forklarer de historiske dokumentene og passer inn med moderne biologiske funn, mangler den bevis. En tredje oppfatning er at ilderen ble temmet i Middelhavsområdene, kanskje i Hellas eller av fønikerne, men atter så mangler også denne oppfatningen bevis.

Hva som er sannsynlig er at ilderen ble temmet for å jakte på små dyr, først og fremst kanin, noe som også brakte med seg fordelen med områdemusejakt. Det er sannsynlig at ilderen var mest populær hos de lavere klassene i samfunnet, noe som også forklarer mangelen på bevis og dokumentasjon (inntil nylig interesserte ikke arkeologene seg for vanlige folk, det var kongelige og lignende som var deres primære mål). Denne tendensen har skiftet i de senere år og det er sannsynlig at arkeologiske funn vil bli oppdaget som kan konkludere ilderens opphav og temming med en dato fra før 2500 f.Kr.

Artikkelen er oversatt til norsk av Ingvill Andersen.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter